Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
HomeTražiLatest imagesRegistracijaLogin
Poz

 

Šah sport ili nešto drugo

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Autor Poruka
BECA

BECA

Broj komentara : 97
Popularnost / Poeni : 5935
Reputacija : 5
Registrovao se : 2009-06-26

Šah sport ili nešto drugo Vide
KomentarNaslov komentara: Šah sport ili nešto drugo   Šah sport ili nešto drugo Empty2009-07-07, 15:45

Šah je prije nekoliko odbijen od olimpijskog odbora da postane olimpijska disciplina.. Stručnjaci kažu da nivo adrenalina za vrijeme turnirske šahovske partije je veći nego u bilo kojem drugom sportu, što šah svrstava u jedne od najstresnijih sportova, ako možemo nazvati sportom, jer je još prije 4 mjeseca bio izbačen kao sport od sportskog komiteta...
To samo kazuje da se šah kao "disciplina" koja nije definisana i dalje nije proučila niti se sa pravom može reći šta je.. Govoreći konkretno šah više predstavlja neku kulturno-sportsku disciplinu koja živi od brojnih entuzijasta.. dok oni koji šah nepoznaju omaložavaju tu disciplinu.
Nevjerovatno velik broj varijanti, kombinacija, i divne vještine koje možemo razviti izvan i unutar šahovske ploče kazuju da je šah nevjerovatno raznolik, računari sa 16 procesorskih jezgri nisu mogli ni da primaknu sebi tajnu šahovske suštine, iako su danas iznad ljudi, trebaju "zahvaliti" programerima i raznim šahovskim velemajstorima koji su uložili svoj trud u kongitivno i logičko kalkuliranje programa. Danas se koristi najsofisticiranija tehnologija za pripremu šahovskih turnira, varijanata, noviteta, šah je "sport" o kojemu je napisano najviše knjiga i literature, i sport koji ima najbogatiju historiju i koji se danas 2009 godine u 21. stoljecu bilježi sa bazama podataka sa više od 8 mil. registrovanih, rejtingovanih partija.. TV kuća "ADEK" je radila dokumentarac o Garry-u Kasparovu... u kojemu se tačno vidi koliko je šah raznolik i koliko i sam Garry podliježe nevjerovatnim fizičkim treninzima da bi održao titulu svjetskog prvaka do same "polovine svog života"..
Na vrh Go down

Šah sport ili nešto drugo

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum: Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Sport :: Ostali sportovi -
Free forum | ©phpBB | Free forum support | Report an abuse | Latest discussions